torsdag den 27. november 2008

NYINDKØBTE DVD'er - December

VOKSEN

Den ny verden (2006) I begyndelsen af det 20. århundrede rykker den fattige Mancuso familie teltpælene op og sætter kurs mod det forjættede land, USA. Rejsen over Atlanten er hård, men på skibet møder de den smukke amerikanske pige Lucy, der nærmest hægter sig på familien og gør kur til enkemanden Salvatore. Golden Door beskriver de usle forhold på det overfyldte skib og den efterfølgende ydmygende kontrol, emigranterne må igennem, før de får lov til at komme ind i landet, hvor der efter sigende flyder med mælk i gaderne, og gulerødderne gror, til de er flere meter høje.

Dykkerklokken og sommerfuglen (2007) Den 8. december 1995 rammes Jean-Dominique Bauby af en hjerneblødning. Den 42-årige familiefar og succesrige chefredaktør på det internationale og højtprofilerede modemagasin, Elle, er med ét forvandlet til en levende grøntsag - fanget i den tilstand, lægerne kalder locked-in-syndrom: Hans mentale ressourcer er ubeskadigede, men hans krop er fuldstændigt lammet. Han er som fanget i en dykkerklokke. Ved at blinke med det ene øjenlåg i et morselignende kode-system dikterer han sine indtryk fra sygesengen og rullestolen, sine overvejelser, drømme og erindringer, der melder sig med særlig styrke i den tilsyneladende umulige situation. I sit ultimative fangenskab finder og raffinerer Bauby en anden frihed: Forestillingens, tankeflugtens og bevidsthedens sommerfugleagtige frihed. Han nedfælder sine erindringer med titlen "Dykkerklokken og sommerfuglen", der er gennemsyret af det eksistentielle perspektiv, som de fleste af os paradoksalt nok først får, når noget er gået galt.

Du kan selvfølgelig låne bogen på biblioteket - bestil her:

Jean-Dominique Bauby/Dykkeren og sommerfuglen

I'm not there (2007) I'm Not There er på alle måder et usædvanligt og enestående portræt af Amerikas største, nulevende rock-ikon, Bob Dylan. Usædvanlig, fordi hele seks skuespillere portrætterer Dylan, og enestående, fordi dette er den eneste af mange film om Dylan, der har fået legendens egen velsignelse og dermed den gyldne nøgle til et musikalsk bagkatalog af nærmest mytologisk karakter, der lægger sig som en solid og effektfuld klangbund gennem hele filmen. Instruktør Todd Haynes tager sit publikum med på en fabulerende og svimlende, smuk tur gennem Dylans omskiftelige liv i en film befolket af alle Dylans aliaser - trubaduren, profeten, den visionære poet, den elektriske Judas, den genfødte prædikant og den ensomme cowboy. De er alle dele af Dylans vidtfavnende personlighed og mytologiske verden og præsenteres i en række sideløbende historier, hvor seks forskellige skuespillere - unge som gamle, kvinder som mænd og sorte som hvide - spiller seks forskellige sider af Dylan.

Lust, caution (2007) Ang Lees episke kærlighedsdrama og vinder af Guldløven på filmfestivalen i Venedig. Den unge kvindelige spion Wang Chia-Chih (Wang Tei) bliver sat til at udspionere den højtstående japanske minister Mr. Yee (Tony Leung). Under dække som Mrs. Mak forsøger hun at komme ind på livet af ham, men hurtigt erfarer hun, hvor svært det er at være intim med fjenden uden samtidig at involvere sig følelsesmæssigt. Filmen har fået megen omtale pga. sine ekstremt grafiske sex-scener.

Margot at the wedding (2007) De er så tæt på hinanden, som kun søstre kan være, men de har ikke talt sammen i årevis. Grunden til den kolde luft er de selvfølgelig uenige om, men de beslutter sig for at lægge striden bag sig, da Pauline inviterer Margot med til sit bryllup. Margot lader et ødelagt ægteskab blive hjemme i New York, men tager sin lidt for tidligt modnede søn Claude med. Mødet med brudgommen Malcolm forløber ikke godt. Han er under søsterens værdighed, mener Margot. På en anden side er spørgsmålet, om hun bare er dukket op til Paulines bryllup for at kritisere… eller for at slippe væk fra ægteskabet, besøge elskeren Dick (som i øvrigt er far til Paulines barnepige) og deltage i et fremstød for sin seneste bog. En bog, der i øvrigt handler om en dysfunktionel familie, der minder smerteligt om Margots og Paulines. Fra sidelinjen ser Claude og hans yngre kusine Ingrid hovedrystende til, mens deres mødre genoplever deres barndoms gode og dårlige stunder, deres jalousi, deres vrede, deres glæde og deres afhængighed. Manuskriptforfatter og instruktør Noah Baumbach giver et både humoristisk og rørende portræt af det tætte bånd mellem to søstre og af alle de skeletter, de kan få rystet ud af skabet på få dage. Som søstrene ses Nicole Kidman og Jennifer Jason Leigh, mens Jack Black har den utaknemmelige rolle som Malcolm i klemme mellem dem. På rollelisten finder man endvidere Ciáran Hinds og John Turturro.

Before the devil knows you're dead (2007) Hank (Hawke) er fraskilt og flere måneder bagud med børnepengene. Hans storebror Andy (Hoffman) er i al hemmelighed blevet afhængig af hårde stoffer. En vane, der er blevet så dyr, at han har været tvunget til at fuske sig til nogle ekstra penge på jobbet. Med andre ord: Hank og Andy har desperat brug for penge. Men så er det, Andy kommer med et forslag. Hvad med at de røver en lille juvelbutik? Og han har en speciel en i tankerne. En, de begge kender: Deres forældres butik. Røveriet går selvfølgelig ikke som planlagt, og i de kommende dage spidser situationen til. De to brødre bliver presset længere og længere ud, alt imens rebet strammes langsomt om halsen på dem. Before The Devil virker, som om den er instrueret af en 25-årig instruktør, sulten efter succes som en anden Tarantino. Det er den bare ikke. Den er instrueret af den 83-årige Sidney Lumet, der vel efterhånden kun bliver holdt oppe af sit gode navn. Men han er åbenbart ikke mæt endnu. Lumet forvandler en simpel historie til en energisk, fræk og original film. Fortællestilen minder faktisk på nogle punkter om Reservoir Dogs. Lumet spoler handlingen frem og tilbage efter forgodtbefindende og viser oven i købet enkelte scener flere gange fra forskellige vinkler. Hver gang man tror, man har gennemskuet næste skift, hiver han et es ud af ærmet, og man bliver overrasket endnu en gang. I de to hovedroller er Ethan Hawke og Philip Seymour Hoffman fascinerende at se på. Ethan Hawke spiller pjok, som kun han kan gøre det. Hans præstation leder tankerne hen på hans gennembrudsrolle i Dead Poets Society. Philip Seymour Hoffman derimod zig-zagger frem og tilbage mellem at spille bløddyr (som han tidligere har gjort i film som Boogie Nights og 25th Hour) og psykopat, der er i stand til hvad som helst (ligesom han gjorde Mission: Impossible III). Man ved aldrig helt, hvor man har ham. Imens ses den 43-årige Marisa Tomai som Hoffmans problematiske kone, og hun demonstrerer til gengæld, at hun har en krop som en på 25, da hun smider tøjet flere gange undervejs. Nej, Sidney Lumet er skam ikke klar til at blive kørt ud på fjernlageret endnu. Det understreger denne film med al ønskelig tydelighed.

Lån andre Sidney Lumet-film på biblioteket: Murder at the Orient-Express; Storbyens prins; Serpico

Juno (2007) Juno MacGuff (Ellen Page) er en næsten helt almindelig, frisk pige. Hun gør, hvad der passer hende, uden at skæve til, hvad folk omkring hende mener er rigtigt. Det er derfor, hun springer på den charmerende, men lidt kejtede Bleeker (Michael Cera), og det er derfor, hun havner i den uheldige situation, at hun pludselig er gravid. Efter at være kommet sig over det første chok beslutter hendes forældre sig for at støtte Juno, hvad hun end vælger at gøre. Juno kan naturligvis ikke få sig selv til at få en abort, så i stedet giver hun sig, sammen med veninden Leah (Olivia Thirlby), til at lede efter det perfekte adoptivpar til sit ufødte barn. Fantastiske Ellen Page (Hard Candy) spiller hovedrollen i denne spøjse komedie skrevet af Diablo Cody (aka Brook Busey-Hunt), der mest er blevet berømt, fordi hun er tidligere stripper. Jason Reitman, der lavede den ikke rigtig vellykkede Thank You for Smoking, instruerer.

Min bedste ven (2006) Francois (Daniel Auteuil) er en midaldrende kunsthandler, som har alt, hvad man kan ønske sig. Eller har han? Under et middagsselskab med sine kolleger konfronteres han med det faktum, at de alle opfatter ham som en arrogant og selvcentreret person, som ikke har en eneste rigtig ven. Et væddemål om at bevise, at han kan fremvise en ’bedste ven’, driver ham i armene på en tilfældig, næsten alt for godtroende, snakkesalig taxachauffør. Men at få et venskab til at fungere viser sig at være meget hårdere, end han havde troet, og Francois må lære, hvad ægte venskab betyder på den hårde måde. Min bedste ven er et lunt fransk drama med Daniel Auteuil, der med rette kaldes Frankrigs bedste karakterskuespiller - et sikkert filmvalg, som vil vække latter og samtidig mane til eftertænksomhed.

Molière (2007) Før Molière blev verdens største komiker, var han en ganske tragisk figur. Da han bliver hyret af en rig adelsmand til en hemmelig opgave, ser han imidlertid sin store chance. Molière kan virkelig kunsten at lave en scene, og han vikler sig snart ind i en masse intriger og forvekslinger. Det er først, da kærligheden rammer ham, at hans øjne endelig åbnes for verden. Romain Duris spiller Molière, det verdensberømte geni, som skabte den moderne komedie. "Som om Molière selv har siddet ved pennen" skrev kritikerne om dette farvesprudlende romantiske eventyr i samme stil som Shakespeare in Love.

Romulus, my father (2007) Richard Roxburghs debutfilm som instruktør har gjort et stort indtryk og vundet flere priser i sit australske hjemland. Eric Bana spiller imigranten Romulus, som sammen med sin kone Christina (Franka Potente) kæmper en hård kamp for tilværelsen ude i bush'en. Det er tiden lige efter Anden Verdenskrig. Moderen lider af depressioner og svigter ofte, mens den dybt moralske far opbygger et ubrydeligt forhold til sin søn Raimond (Kodi Smit-McPhee).

Truman (1995) Han var en helt almindelig mand – en fejlslagen bonde, butiksejer og amtspolitiker – som endte med at blive en af Amerikas mægtigste præsidenter. En leder og en mand, hvis beslutninger endte med at forandre verden: Harry S. Truman. Han, en simpel folkets mand, som stod i spidsen for Amerika og førte verden gennem de mest rørte vande i historien. Det var en æra med frygtelige uroligheder, en svær tid at være præsident i. Truman førte en hel nation gennem afslutningen på anden verdenskrig, begyndelsen på den kolde krig, kampen for borgerrettigheder og grundlæggelsen af FN. Truman tog tyren ved hornene, da Amerika smed den første atombombe og gjorde en ende på krigen mod Japan. Under hele sin tid som præsident var Harry Truman tro mod sin målsætning om “at tjene folket – ikke at kontrollere dem.” Dette er hans bemærkelsesværdige historie og han bliver spillet af Gary Sinise, som vandt en Golden Globe for præstationen.

Læs Harry S. Trumans selvbiografi: Harry S. Truman

BØRN

Kiki den lille heks (1989) Med "Kiki's Delivery Service" forsøger Hayao Miyazaki at ramme et meget bredt publikum. Historien minder på mange måder om Harry Potter. Kiki er en 13-årig pige, hvis mor er heks. Som alle andre døtre af hekse må Kiki i sit trettende leveår rejse hjemmefra for at lære selv at blive heks. På sin kost flyver hun ud i den store verden for at finde en spændende by at slå sig ned i, mens hun skal lære hekses mange kundskaber. Hun ender i en storby, hvor indbyggerne helt har glemt eksistensen af hekse. Først får hun arbejde hos en bager, men senere ender hun som byens flyvende bud. Filmen skildrer på mange måder det moderne samfunds opgør med fortidens overtro. På det plan minder den en hel del om Miyazakis andre film. Man fornemmer også i denne film, hvor stor en betydning det spirituelle har for hans skaberværk, men det bliver dog først med filmene Princess Mononoke og Chihiro og heksene, at den åndelige verden, sammen med japansk mytologi, helt tager kontrollen over hans fortælling. "Kiki's Delivery Service" er en sød lille film, som udspiller sig på et niveau, hvor alle kan være med. Ligesom "Porco-Rosso" er den meget børnevenlig, men her synes det bare ikke på samme måde som i "Porco-Rosso" at hæmme filmens natur.

Gracie (2007) Gracie er en varm, inspirerende historie om frihed, familie og fodbolddrømme, som bygger på den Oscar-nominerede skuespillerinde Elisabeth Shues egne barndomserindringer. Filmen er instrueret af David Guggenheim, som vandt en Oscar for Al Gore-filmen En ubekvem sandhed. New Jersey, 1978. Da Gracies bror dør i en bilulykke falder hendes familie helt fra hinanden. Men Gracie håndterer sorgen helt anderledes. Hun bestemmer sig for at tage hans plads på fodboldholdet og opfylde hans højeste ønske. Hun må kæmpe hårdt imod omgivelsernes fordomme, de hårde drenge på holdet og en modvillig skoleledelse. Ikke engang hendes egen far synes, at hun har noget at gøre på banen. Men Gracie finder en styrke inden i sig selv, som hun ikke vidste, hun besad, og hendes livs vigtigste kamp nærmer sig!

ØVRIGE TITLER: VOKSEN

The Barber of Siberia; Bonneville; Børnehjemmet; Cassandra's Dream; The Flying Scotsman; Himmerland; Hornblower 1; Hornblower 2; Hornblower 3; Hornblower 4; Hornblower 5; Hornblower 6; Hornblower 7; Hornblower 8; Ifølge Charlie; Knallhart; Kind Hearts and Coronets; Kærlighed i koleraens tid; O'Horten; On a Clear Day; Orfeu Negro; The Outsiders; Paranoid Park; Rails & Ties; Arn - tempelridderen; Bare sammen; De nøgne træer; De unge år; For enhver pris; Gøglernes aften; Harold Lloyd - the definitive collection; Herskab og tjenestefolk (TV) - 4. sæson; The House of Elliott; Kauas pilvet karkaavat(Drifting Clouds); Kriminalkommisær Barnaby (TV) - 9; Manden som kom ned på jorden; March of the Wooden Soldiers; Off the Black; Things to Come; The Van

BØRN:

Ingen kommentarer: